Raluca Turcan: Violenta in familie e despre suflete murdare, nu despre rufe murdare!

In Romania exista o lege noua impotriva violentei domestice pentru ca protejarea victimei de agresorul ei nu era precis nici definita, nici reglementata de vechea lege. Exista in lege un instrument care se numeste ordinul de protectie, prin care se interzice contactul agresorului cu victima, atat prin posibilitatea evacuarii agresorului din locuinta comuna, cat si prin restrictiile privind apropierea de victima, de copii si alte rude ale ei, de locuinta si locul de munca al acesteia. Pentru rapiditate si eficienta, ordinul de protectie este executoriu si poate acoperi o perioada de 6 luni de zile. Cererea poate fi depusa de victima, dar si de procuror, de terte persoane sau institutii cu atributii de protectie sociala, iar politia are obligatia sa monitorizeze si sa ia masuri in caz de nerespectare a ordinului.

Desi e important sa avem un cadru legal pentru a proteja in mod eficient victimele violentei domestice, marea provocarea este educarea publicului. Vorbesc de educarea publicului larg in sensul unei culturi a non-violentei. Bataia nu e acceptabila in familie si punct. Diferendele se rezolva prin dialog, eventual prin medierea unor terti si, daca nu se poate altfel, prin separare, divort.

Femeile, socant de tolerante fata de violenta domestica – studiu

Educatia pentru femei este foarte importanta, astfel incat ele sa ceara ajutorul in caz ca sunt victime ale violentei domestice. Exista inca aceasta mentalitate ca rufele murdare se spala in familie. Cand e vorba insa de amenintari si batai, nu mai vorbim de rufe murdare, ci de oameni cu suflete murdare, de agresori care trebuie pedepsiti de justitie si in mod obligatoriu pusi in imposibilitatea de a mai face rau. Fiecare caz confirmat de violenta domestica trebuie sa fie urmat de instituirea ordinului de protectie. Victimele au nevoie de acest lucru, iar cei care le agreseaza trebuie sa priceapa ca violenta domestica are consecinte imediate si concrete. In Romania de azi, violenta in familie este intolerabila si institutiile statului ii pot indeparta rapid si energic pe agresori.

Romanii si violenta in familie: Femeile sunt batute si din vina lor – sondaj INSCOP

Pornind de la acest subiect al violentei domestice, merita abordata problema familiei in general. Violenta domestica e doar o parte a problemelor familiei de azi. E o parte dureroasa, dar exista si alt gen de amenintari, mai frecvente, mai insidioase si mai serioase. Familia a pierdut, din pacate, in ochii tinerei generatii, o parte din prestigiul de care se bucura in trecut. Familia clasica nu mai e vazuta ca singura modalitate de implinire afectiva si de stabilitate in viata privata. Rata divorturilor a crescut. Procentul casatoriilor a scazut si el, iar o minoritate din ce in ce mai larga de tineri prefera convietuirea libera unei casnicii formalizate la starea civila si la biserica.

Articolul intreg aici.