Exercitiu de sinceritate pe tema violentei domestice
In urma cu vreo trei saptamani am participat, la invitatia echipei Avon, la #csr4women. Un eveniment dedicat relansarii Campaniei Respectului, campanie pe care Avon o sustine de peste cinci ani, atat din punct de vedere financiar (cu granturi de sute de mii de dolari oferite) cat si la nivel de comunicare.
Acum au revenit cu cinci ambasadori ai campaniei, cinci barbati si cred ca este printre primele campanii in care sunt barbati implicati. Ei sunt: Cornel Ilie, Razvan Fodor, Leonard Doroftei, Catalin Stefanescu si Andi Vasluianu si ceea ce incearca ei este sa convinga femeile care au fost supuse de-a lungul vietii unei forme de abuz sau a alteia sa iasa in fata, sa isi spuna povestile, in ideea ca vor inspira la randul lor alte femei sa ia decizia de a rupe lantul abuzurilor si de a se elibera.
Ce nu aveam sa aflu decat la eveniment a fost ca ni se pregatise ceva. Noi, cele peste 100 de femei prezente am asistat la o reprezentatie de teatru senzorial. Mai clar, inainte de inceperea reprezentatiei am fost rugate sa luam esarfa neagra pe care o primisem la intrare, sa o legam la ochi. Banuiesc ca stiti cu totii ce inseamna asta: inseamna sa ti se ascuta toate celelalte simturi, astfel incat acestea sa compenseze oarecumva lipsa vederii. Auzul, mirosul, simtul tactil toate sunt potentate, aproape toti centrii nervosi “conspira”, treci de la inceput prin niste stari destul de inconfortabile. Acesta avea sa fie numai inceputul, caci dupa cum spuneam, nimic nu ne pregatise pentru ce avea sa urmeze. Echipa de teatru senzorial a reusit sa recreeze la modul cel mai fidel o scena de violenta domestica.
Spun ca eu reusit sa o recreeze foarte fidel pentru ca am cu ce sa compar. Pentru ca la nivel de trairi si senzatii am fost transportata in lumea mea, asa cum a fost ea in urma cu peste zece ani. Si cei din echipa Avon nu aveau cum sa stie asta, cu toate ca statisticile le aveau in brate, si statisticile spun ca in Romania, 1 din 3 femei este supusa violentei domestice la un moment dat, intr-o forma sau alta. Si ca extrapoland la numarul de femei prezente la eveniment, exista o probabilitate statistica destul de certa ca cel putin un sfert sa fi trecut la un moment dat prin momente similare. Ceea ce, din discutiile avute ulterior cu alte doamne prezente acolo, mi s-a si adeverit.
Articolul intreg aici.