O întrebare de Sfîntul Valentin: Ce Face Iubirea Din Om?

Sfîntul Valentin este, din cîte am înţeles eu, un sfînt catolic. Practic el este un turist pe meleaguri ortodoxe româneşti. O sărbătoare în plus la casa omului nu e ceva rău! Mai primim un cadou. Sau iar nu primim un cadou cînd toţi ceilalţi din jur primesc un cadou! Şi ne ofticăm.


De Sfîntul Valentin – ziua îndrăgostiţilor!!!!!! – pe lîngă cadou mai avem şi problema dacă suntem sau nu îndrăgostiţi, măritaţi, cuplaţi, împrieteniţi cu cineva, cu alte cuvinte dacă suntem sau nu singuri.

Sfîntul Valentin avea obiceiul să căsătorescă ilegal perechile de tineri îndrăgostiţi din Roma în sec III. Promova căsătoria sfidînd ordinele împăratului Claudius care considera că tinerii bărbaţi căsătoriţi nu mai luptă eficient şi că, în general, tinerii nu trebuie să se căsătorească.

Cîţi oameni ştiu dacă se îndrăgostesc „pentru totdeauna”? Habar nu am. Fapt este că după ce se îndrăgostesc decid să trăiască „pentru totdeauna” împreună cu cel sau cea de care s-au îndrăgostit.

Să fii îndrăgostit şi să trăieşti zi de zi împreună cu cineva sunt două lucruri complet diferite. La ce se gîndea, oare, Sfântul Valentin cînd se grăbea să-i căsătorească pe tineri? Probabil se gîndea că e bine să fie omul căsătorit, mai bine decît să fie singur. Hîîîîîmmm!

Dacă te îndrăgosteşti nu mai vezi bine, ştim asta. Vezi numai ce-ţi place, vezi numai ceea ce vrei să vezi la celălalt şi, foarte adesea, vezi doar faptul că lui (………sau ei ?) îi place de tine. Ideea că lui (………sau ei?) îi place de tine aproape că este cel mai important lucru, pe măsură ce trec anii de căsătorie sau de trăit împreună. Dacă îi place de tine, dacă te iubeşte, are sens să nu vezi tot ceea ce ţie nu-ţi place sau tot ceea ce nu ar trebuie să-ţi placă.

Şi acum ar fi momentul să vorbim despre violenţa domestică, despre violenţa asupra ta din partea celui care spune că te iubeşte. Violenţa pe care o uiţi cu tot dinadinsul, pe care o ignori ca să nu-ţi faci rău.

Dar, ca un cadou al meu de ziua Sfîntului Valentin pentru toate femeile care au fost cîndva îndrăgostite, nu o să vorbim despre azi despre violenţa domestică.

Dar vom vorbi despre asta mîine.