Violenta domestica: de ce stau femeile langa partenerii agresivi

violenta domestica (14)Batute, jignite si abuzate emotional. De fiecare data cand auzi de un astfel de caz, in care o femeie cade prada violentei domestice, nu poti sa nu te intrebi de ce respectiva se complace in acea relatie abuziva. Raspunsul nu este chiar atat de simplu, fiecare situatie difera de la caz la caz si nu tine intotdeauna de gradul de educatie al victimei.

Ele.ro iti ofera cateva posibile explicatii pentru care femeile aleg sa stea langa parteneri agresivi.

Se simt importante

La inceput totul e numai lapte si miere. Te copleseste cu atentiile, iti spune cat de mult te iubeste si isi doreste sa fie in permanenta langa tine. Treptat insa, viata ta personala va deveni si viata lui, caci nu ti-ai dat seama inca, dar e un tip gelos, care nu va ezita sa te jigneasca dace are vreo suspiciune.

Te va face sa te simti importanta, insa nu neaparat prin prisma iubirii pe care o simte fata de tine, ci prin faptul ca iti va solicita toata atentia pentru a-si satisface el toate nevoile. Vei deveni practic o sclava in propria casa!

Le e frica ca nu se vor descurca singure 

Un alt motiv pentru care femeile se complac in aceste relatii violente este frica de a nu se descurca singure. Acest sentiment de nesiguranta apare cu precadere la femeile care au copii. Framantari de genul “Unde ma duc?”, “Voi fi o mama singura, cum ma voi descurca?” sunt adesea motive care atarna balanta in favoarea statutului de victima.

Sunt dependente de partenerul violent

Un barbat violent stie exact care iti sunt punctele sensibile si va incerca in permanenta sa te atace in acest fel. De la faptul ca el castiga mai mult decat tine si pana la faptul ca nu ai prieteni cu care sa vorbesti in orasul sau in cartierul in care locuiti, calaul va incerca sa te faca sa te simti dependenta de el.

Te va minti ca nimeni nu isi doreste sa stea in preajma ta, iti va spune ca nu esti frumoasa si ca el te accepta din mila si, nu in ultimul rand, va ajunge sa te loveasca fizic. In plus, daca aveti copii, el nu va ezita sa te atace in punctul sensibil, custodia lor.

Cred in schimbarea agresorului

Ai incredere in faptul ca el isi va schimba comportamentul. Acesta este unul dintre cel mai des intalnite motive pentru care femeile abuzate fizic sau psihic aleg sa ramana alaturi de agresor. Desi iti spui ca il vei parasi dupa fiecare cearta in care el te jigneste sau te bate, acest lucru nu se intampla.

Iti aduci aminte de cum era la inceputul relatiei, cand se comporta ca un print galant ce te facea sa te simti ca o printesa. Te agati de iluzii si traiesti cu speranta promisiunilor lui ca se va schimba.

Sunt tinute sub teroare

Asa cum exista barbati subtili, care sunt maestrii in arta manipularii psihicului feminin, la fel exista si caractere violente, care nu ezita sa isi ameninte partenerele intr-un mod cat se poate de brutal.

Expresii precum “te omor daca ma parasesti”, “te voi rani si pe tine si pe copil” sau “intru peste tine in casa si te omor” sunt folosite adesea pentru a mentine o stare de teroare in relatie.

 

De aceea nu este de mirare ca aceste femei ajung, uneori, prea tarziu sa ceara ajutorul familiei si institutiilor abilitate.

Sursa: Ele.ro