OMS: Violenţa împotriva femeilor este o ‘epidemie’

Una din trei femei a fost în cursul vieţii victima abuzurilor fizice sau sexuale, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, definind acest fenomen ca ‘o problemă globală de sănătate de proporţiile unei epidemii‘.

collage violenta domesticaViolenţa afectează sănătatea fizică şi mentală a victimelor, afirmă OMS într-un raport, menţionând că femeile care sunt victimele violenţelor ar putea ajunge să sufere de alcoolism, de depresie, să contacteze boli şi să aibă sarcini nedorite şi să sufere avorturi. Pentru a rezolva această problemă, OMS recomandă guvernelor să ofere un mai mare acces la îngrijire după viol şi la pregătire medicală. În Balcani şi Turcia, violenţa în familie rămâne o problemă pe care organizaţii ale societăţii civile şi autorităţile încearcă să o combată. Anul trecut, România a făcut un pas important după ce a adoptat o lege privind violenţa în familie după o campanie publică care a strâns sprijinul a mii de cetăţeni.

Noua lege permite victimelor să ceară unei instanţe un ordin de restricţie împotriva agresorului timp de doi ani. În plus, agresorul poate fi obligat la plata cheltuielilor medicale şi de internare ale victimei. Legea prevede de asemenea amenzi împotriva centrelor sociale sau a spitalelor care refuză să primească victimele violenţei în familie şi oferă asistenţă juridică gratuită pentru victime.

Această lege a creat o revoluţie în societatea românească prea mult dominată de atitudini patriarhale. Acum este necesar ca această lege să fie promovată în zonele rurale, astfel încât toată lumea să înveţe cum să se protejeze şi să ştie la ce instituţii să apeleze‘, a declarat pentru SETimes parlamentarul român Petru Movilă, iniţiatorul acestei legi.

Potrivit statisticilor oficiale, circa 2.000 de persoane au fost victimele violenţei domestice anul trecut în România.

 

Citeste articolul intreg aici.