TOT despre VIOLENTA DOMESTICA


Ce este violenţa domestică împotriva femeilor?

Pentru a furniza servicii de calitate femeilor şi copiilor care au fost victime ale violenţei domestice, toate agenţiile implicate ar trebui să stabileasca un limbaj comun si o expertiza specializata în privinţa acestei probleme.

Forme ale violenţei

Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor nu constă în acte individuale de violenţă. Este de mai multe feluri:

 • Fizică
 • Psihologică
 • Sexuală 
 • Socială/Economică

Violenţa fizică

Violenţa fizică se plasează între “doar o palmă peste faţă” şi omucidere, tentative de omor şi omor. Include orice formă de abuz, cum ar fi împingerea, lovirea, tragerea de păr a victimei, arderea ei, trântirea la perete, aruncatul pe fereastră, abuzul acesteia cu obiecte, rănirea cu arme, etc. Acestea pot cauza leziuni precum vânătăile, contuziile, sfâşierea, dinţi rupţi, fracturi şi tăieturi. Femeile sunt abuzate de parteneri violenţi chiar şi în timpul sarcinii, act ce conduce la complicaţii sau chiar avort. Rănile cauzate de abuzuri sunt adesea depistate la cap, la gât, grumaz, sân şi regiunile abdominale inferioare.

Violenţa psihologică

Include:

 • Izolarea de prieteni, de familie, şi alte reţele sociale susţinătoare;
 • Ameninţări, terorizare şi intimidare;
 • Hărţuială, persecuţie, teroare;
 • Insulte, umilire, calomniere;
 • Violenţă economică prin abuzul de o situaţie în care victima depinde de agresor;
 • Daune asupra proprietăţii, cruzime faţă de animalele victimei, etc.

Izolarea este o strategie importantă pe care partenerii violenţi o folosesc pentru a menţine controlul asupra victimei, pentru a o slăbi şi pentru a preveni cazul în care aceasta ar căuta ajutor. Metodele tipice de izolare includ interzicerea femeii de a avea orice contact cu rudele sau cu prietenii, închiderea acesteia în casă, interdicţia de a ieşi din casă singură sau de a folosi telefonul.

Ameninţările, terorizarea şi intimidarea sunt forme frecvente de violenţă psihologică. În mod caracteristic, ameninţările şi terorizarea includ afirmaţii de felul: “Te omor dacă mă părăseşti; Am să omor toată familia dacă o să chemi poliţia; Vei plăti scump dacă vei spune cuiva!; Am să iau copiii!; Asistentul social îţi va lua copiii de lângă tine.”

Controlul, hărţuirea şi teroarea psihologică, cum ar fi telefoanele repetate, apelurile telefonice pe timp de noapte, scrisori de amenţinare, spionarea victimei şi persecutarea la locul de muncă şi acasă. Aceste forme de violenţă mai sunt denumite şi spionaj (supraveghere, pândă). Ambele sunt folosite în cadrul relaţiilor pentru a menţine controlul asupra victimei şi pentru a o intimida.

Insultele, umilinţele şi defăimarea urmăresc să distrugă încrederea în sine a victimei şi stabilitatea psihică. Pe parcursul timpului, femeia implicată va înceta să aibă încredere în ea însăşi, în valoarea ei, în identitatea ei şi nu va mai crede că are dreptul de a lua decizii de una singură. Acest fel de violenţă includ expunerea victimei în situaţii ridicole şi exprimarea de comentarii jignitoare referitoare la înfăţișarea sau caracterul ei. Afirmaţiile tipic umilitoare sunt acelea că femeia este nebună sau bolnavă psihic, că inventează lucruri sau că este în pericolul de a-şi lua viaţa.

Violenţa economică

Se referă la inegalitatea în privinţa accesului şi controlului resurselor familiei. Asta poate însemna că anumite plăţi de întreţinere efectuate de soţ sunt insuficiente sau că acesta ascunde venitul său real, proprietăţile sau cheltuielile sale.

 

Sursa: bringthesuninmylife

 

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

 1. […] DGASPC) Sălaj derulează în perioada iulie-noiembrie un proiect pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Printre instituţiile partenere se numără şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) […]

Comentariile sunt închise.