Violenţa domestică a fost tema celei de-a doua zi din Săptămâna Prevenirii Criminalităţii

Autoarea primului testimonial despre violenţa domestică, Eleonora Pokola, crede că există scăpare din relaţia abuzivă.

Marţi, în prima zi a lunii octombrie, în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, la Satu Mare a avut loc o masă rotundă pe tema “Indiferenţa lasă urme”. Întâlnirea pe tema prevenirii infracţiunilor comise cu violenţă a avut loc în organizarea Inspectoratului Judeţean de Poliţie prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în cadrul acţiunilor cuprinse în ediţia cu numărul opt a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii.

violenta domestica colaj (8)S-a bucurat de participarea a numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, oameni care de-a lungul timpului au arătat că le pasă de victimele violenţei dometice, psihologi, psihoterapeuţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale. La dezbatere a participat şi viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca.

Comisar Simona Săndulescu – Biroul de Prevenire – a declarat la începutul dezbaterii că prin această acţiune se doreşte sensibilizarea comunităţii locale, educarea sătmărenilor în sensul în care să reacţioneze şi să nu rămână indiferenţi la durerea altora. Invitată special pentru această dezbatere a fost Eleonora Pokola din Cluj Napoca, autoarea cărţii “Povestea unei supravieţuitoare”, primul testimonial despre violenţa domestică din România. “Revin la Satu Mare de fiecare dată când sunt chemată cu mare drag. Parcă aparţin comunităţii de aici”, a mărturisit Eleonora Pokola. În volumul ei, autoarea şi-a descris trăirile pe care le-a avut alături de un bărbat care a subjugat-o, a terminat-o sufleteşte şi trupeşte, după cum mărturisea la dezbaterea de marţi. Modul de refulare a fost scrierea cărţii, care a făcut-o să îşi păstreze echilibrul psihic:

Trebuie să facem un zid, să ieşim în faţă! E foarte greu să pui punct un ei relaţii în care eşti victima violenţei. După ce am scos cartea am fost abordată de numeroase femei care îmi cer sfaturi, de mulţi copii care asistă la astfel de drame acasă la ei. Consider că rolul meu este să le spun tuturor femeilor că se poate ieşi dintr-o relaţie abuzivă!”.

 

Articolul intreg aici.