Nu violentei in familie

SCRISOARE DESCHISĂ

Violenţa în familie este în prezent o problemă socială extrem de gravă, cu impact social mare și care afectează atât victimele, cât şi martorii unui asemenea act.  Pentru că relațiile de familie se manifestă majoritar în sfera privată a vieții individului, violența în familie este puțin vizibilă, iar de multe ori invizibilă ca act și puțin vizibilă ca efecte. 

În actele de violență în familie, unul dintre lucrurile grave îl reprezintă faptul că victima nu se poate proteja. Mai mult, deseori victima stă zilnic cu agresorul, chiar şi în cele mai intime momente ale vieţii sale. Ea nu are posibilitatea de a se îndepărta de acesta fie din motive financiare, fie din motive ce țin chiar de unitatea familiei.

Dacă victima violenței în familie dorește să se salveze are nevoie de un ajutor în conținutul legii. În România, reglementările legale actuale nu protejează victima sub aspectul distanțării agresorului de victimă. O astfel de măsură ar trebui aplicată cu celeritate în cazul actelor de violență în familie. Ne referim aici la introducerea ordinului de restricție în prevederile Codului Penal și ale Codului de Procedură Penală, ca măsură de siguranță de natură să înlăture pericolul imediat în care se află victimele infracţiunilor de violenţă în familie.

În statele europene, legislația conține prevederi referioare la această măsură. De pildă, în Spania, judecătorul poate interzice agresorului să se apropie de domiciliul victimei sau să intre în contact cu aceasta, fără ca această interdicție să depășească 5 ani. De asemenea, judecătorul poate interzice agresorului accesul în domiciliul conjugal.

În Marea Britanie, victima poate solicita ordin de restricţie pentru agresor sau ordonanţe cu privire la ocuparea domiciliului conjugal. Ordinele de restricţie pot prevedea măsuri generale sau specifice, cum ar fi interdicţia pentru agresor de a contacta telefonic victima.

În Austria, judecătorul poate dispune părăsirea domiciliului conjugal de către agresor, chiar dacă acesta este proprietarul locuinţei, dispoziţiile fiind aplicabile şi în cazul în care victima a fost doar ameninţată cu violenţa. Durata ordinelor de restricţie nu poate depăşi 3 luni. De asemenea, poliția poate interzice agresorului accesul în domiciliul victimei, în cazul în care este pusă în pericol viaţa, sănătatea sau libertatea acesteia. Interdicţia nu se referă doar la accesul în locuinţa victimei, ci şi la delimitarea unei arii sau a unor locuri clar specificate în care agresorului îi este interzis accesul. O astfel de interdicţie se poate aplica temporar și poate fi prelungită dacă victima a solicitat ordin de restricţie.

Prin introducerea ordinului de restricție în legislația românească, respectiv în prevederile Codului Penal și ale Codului de Procedură Penală, s-ar face un pas înainte în acordarea unei protecții efective, instituționale a victimei, s-ar descuraja în mod real violența în familie și s-ar crea posibilitatea dezvoltării legislației specifice în acest sens. În lipsa unei asemenea prevederi în Codul Penal și Codul de Procedură Penală, legea specială nu va putea conține nici ea această prevedere, iar victimele care doresc să se salveze vor rămâne captive în relație cu agresorul.

Având în vedere prevederile internaționale în materia violenței domestice și tendințele către protecția victimei, propunem modificarea art. 113 din Codul de Procedură Penală, prin adăugarea a patru noi alineate care să vizeze persoanele vătămate prin infracțiuni care, prin natura lor, au fost facilitate de existența unei relații de dependență față de învinuit, precum și măsurile care se pot dispune.

În cazul infracțiunilor care, prin natura lor, au fost facilitate de existența unei relații de dependență a persoanei vătămate față de învinuit și de exercitare a unui control nemijlocit asupra acesteia, procurorul poate solicita instanței competente, în regim de urgență,  o ordonanță de protecție a persoanei vătămate. Ordonanţa poate fi solicitată şi de persoana vătămată sau de procuror, din oficiu.

Ordonanța de protecție se va emite în termen de 24 de ore de la propunerea înaintată de procuror, pe baza dosarului întocmit de organele de cercetare penală, în camera de consiliu. 

Prin ordonanța de protecție instanța poate dispune:

a) Obligarea învinuitului de a părăsi temporar locuinţa comună ori de a sta departe de locuinţa victimei, fără a decide asupra modului de proprietate asupra bunurilor;

b) Obligarea învinuitului de a nu se apropia de locul aflării victimei;

c) Obligarea de a nu contacta victima, copiii acesteia, alte persoane dependente de ea;

d) Interzicerea de a vizita locul de muncă şi de trai al victimei;

e) Limitarea dispunerii unilaterale de bunurile comune;

f)  Interzicerea de a păstra şi purta armă.

 

Ordonanța de protecție își încetează efectele dacă se dispune neînceperea urmăririi penale. Ordonanța de protecție încetează la data pronunțării unei hotărâri definitive de către instanță. 

Citeşte toată propunerea…(APASĂ AICI)

 

——————————————————————————-

[poll id=”1″]

12 raspunsuri
  1. Camelia Ghita
    Camelia Ghita says:

    Votez pentru introducerea ordonantei de protectie a victimei sub aspectul distantarii victimei de agresor.

  2. Mrejeru Marinela
    Mrejeru Marinela says:

    Felicitari pentru initiativa!
    Este momentul sa se ia o pozitie ferma in aceasta directie, cu precizarea clara a masurilor de protectie ce se impun, mai ales in cazurile de infractiune grava.

  3. savulescu
    savulescu says:

    este foarte buna,.ar trebui introdusa si pedeapsa cu moartea ,dar daca nu ,sa fie inchisi pe viata pentru luarea unei vieti,sa munceasca in inchisoare pentru a se putea intretine,nu sa ii platim noi toti pentru nenorocile facute de ei.

  4. andra
    andra says:

    Sunt total de acord cu ordinul de restrictie… e absolut inuman ca agresorul sa stea in casa cu victima. Asta e teroare, chiar daca nu mai e violenta fizica, tot e agresiune psihica.
    Cel mai corect e sa stea la distanta.

  5. ANDREI ELENA
    ANDREI ELENA says:

    Felicitari si sper din tot sufletul sa reusiti . Victimele vor avea in sfarsit,in cadrul acestei legi, protectia de care au nevoie pentru a-si continua decent viata .Este foarte important sa ai sentimentul ca in tara ta legea chiar te apara. Este minunata aceasta initiativa si sa va ajute DUMNEZEU sa o concretizati
    Mult succes

  6. mani
    mani says:

    Cred ca acest ordin e o masura buna si protejeaza efectiv persoana agresata. Ar fi bine sa fie introdus in legislatie.
    Succes!

Urmăritori & Pingbacks

Comentariile sunt închise.