Premieră pentru RM: Un caz de violență în familie, examinat de CEDAW

legislatie2În premieră pentru Republica Moldova, un caz de violență în familie va fi examinat de Comitetul privind eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei (CEDAW), care a comunicat Guvernului RM cauza R.L. vs. R.Moldova. Reclamanta, R.L., victimă a violenţei în familie, învinuiește statul de discriminare și de complicitate la maltratarea sa. Acesta este primul caz de violenţă în familie, comunicat de către Comitetul CEDAW Guvernului Republicii Moldova.

Potrivit declarațiilor femeii, aceasta a fost bătută sistematic de către soț, care era agresiv și față de copiii minori. Deși numeroasele certuri se soldau cu chemarea poliției, după revenirea soțului de la secția de poliție, acesta devenea mai agresiv. Până la urmă, R.L. a decis să divorțeze, însă oricum foștii soți au fost nevoiți să locuiască în acelaşi apartament. Comportamentul agresiv al fostului soț nu a încetat nici după divorț. Mai mult, acesta continua să o insulte și să aplice forța fizică.

„Deși femeia a depus mai multe plângeri la poliție, acestea nu s-au soldat cu vreun răspuns în favoarea victimei, dimpotrivă, polițiștii întocmeau procese verbale administrative, aplicându-i amenzi tot reclamantei. Mai mult, oamenii legii, deranjați de faptul că R.L. depunea des plângeri, au luat-o la evidența poliției ca fiind scandalagiu familiar. Toate materialele administrative, precum și răspunsurile poliției de sector, ignorau situația reală – că aveau loc acte de violență în familie în care suferea R.L.”, informează Promo-LEX.

 

Articolul intreg aici.