Expertul Promo-LEX a participat la șezătoarea bloggerilor despre violența în familie

La 28 iunie 2013 a avut loc șezătoarea bloggerilor din Moldova despre violența în familie. La întrebările bloggerilor despre fenomenul violenței domestice au răspuns Lilia Potîng, jurista Asociației Promo-LEX, Ion Oboroceanu, procuror al raionului Căușeni, dar și alți reprezentanți ai societății civile.

Printre problemele discutate au fost răspândirea fenomenului violenței în familie în societate, actorii responsabili în combaterea și prevenirea fenomenului și responsabilitățile acestora, eficiența cadrului normativ și dificultățile întâmpinate în aplicarea acestuia. De asemenea, s-a discutat despre gradul de informare al victimelor violenței în familie cu privire la drepturile sale, dar și a existenței Legii nr.45 și a mecanismelor de aplicare a acesteia.

În acest sens jurista Asociației Promo-LEX, Lilia Potîng a vorbit despre cea mai amplă campanie de informare „Ordonanța” desfășurată de către Inspectoratul General de Poliție al MAI și Asociația Promo-LEX în perioada mai-iunie 2013, care a avut drept scop informarea populației cu privire la posibilitatea obținerii unor măsuri de protecție a victimelor violenței în familie.

Fenomenul violenței domestice rămâne a fi larg răspândit consideră Lilia Potîng: „Doar că actualmente victimele acestui fenomen au o altă viziune și încredere în Legea care le protejează drepturile și într-adevăr se adresează. De aceea noi avem o escală mai mare între numărul plângerilor depuse de la intrarea în vigoare a legii până în prezent. Legea nr.45 a intrat în vigoare în anul 2008, iar prima ordonanță de protecție a fost emisă abia 2009. Un an mai târziu au fost făcute completări la Lege lucru ce a adus claritate în implementarea mecanismului de emitere a ordonanței de protecție. Spre comparație doar în primele luni ale anului 2013, Poliția a supravegheat 188 ordonanțe de protecție”.

 

Citeste articolul intreg aici.