Spuneți “NU” violenței domestice!

Să spunem “NU” violenței domestice și să nu îi lăsăm pe copiii noștri să devină nici victime, nici agresori!

violenta domestica (14)Se estimează că, în România, o femeie este victima violenței domestice la fiecare 30 de secunde. Acest lucru înseamnă că, până voi termina eu de scris acest text, câteva zeci de femei vor fi trăit deja teroarea unei agresiuni fizice, verbale sau sexuale din partea celui cu care își împart viața. Iar până când vei termina tu sa citești acest text, în jur de 10 femei vor fi suferit un astfel de abuz. Sună îngrozitor? Așa este și în realitate, numai că în locul cifrelor sunt chipuri adevărate, marcate de spaimă și durere.

Astăzi aș vrea să ni le imaginăm pe toate aceste femei care suferă abuzuri în intimitatea propriului cămin. Fiindcă ele sunt printre noi, dintre noi, vreau să trecem mai departe de cifre. La nivel mondial, una din trei femei a fost măcar o dată în viață victima violenței domestice, iar România este aproape de această statistică globală. Asta înseamnă că, dacă nu ai fost chiar tu victima unui astfel de tratament, cu siguranță există în cercul tău de apropiați măcar o femeie care suferă – de multe ori în tăcere – povestea abuzurilor partenerului. Poate este mama ta, bunica sau o mătușă? Sau poate una dintre prietenele tale cele mai bune? O colegă sau o vecină?

Violența domestică se transmite din generație în generație

Ce le face pe aceste femei să rămână în relații violente, în care sunt supuse în mod repetat unor tratamente umilitoare și dureroase? De ce atât de multe femei acceptă să fie înjosite, bătute, jignite și amenințate? Ce fel de femei sunt acestea care acceptă palma care cade asupra lor cu furie și ce fel de bărbați sunt cei care le lovesc, răpindu-le demnitatea?

Ca și abuzul sexual, violența domestică se transmite, ca o moștenire odioasă, din generație în generație. În loc de înțelepciune și sfaturi bătrânești, unele familii transmit următoarelor generații modelul abuzatorului și al abuzatului. Nu vă imaginați că este un model simplu. E atât de complicată dinamica ce transformă o relație de iubire într-o relație de control, manipulare și abuz! Este o transformare care are loc în timp, cu pași mărunți, astfel încât prima palmă și primele regrete arată aproape întotdeauna ca un accident irepetabil. Însă majoritatea femeilor abuzate știu: dacă s-a întâmplat o dată, cel mai probabil se va întâmpla din nou. Și din nou, și din nou, din ce în ce mai des și mai violent. Abuzul domestic se transformă din accident în rutină, iar uimirea femeii care nu credea că va ajunge vreodată aici se transformă încet, dar sigur, în resemnare.

 

Articolul intreg aici.