Cîteva explicaţii utile despre ordinul de protecţie
Revenim cu o temă de interes practic: ordinul de protecţie introdus în legea 217 din 2003 prin legea 25 din 2012. După lansarea studiului despre cîte ordine de protecţie s-au emis de cînd a intrat în vigoare modificarea şi pînă acum şi cît timp durează în medie emiterea unui ordin am remarcat cîteva aspecte, pe care vrem să le discutăm.
Credem că nu este cunoscută existenţa ordinului de protecţie şi utilitatea lui. Într-un fel, dacă vreţi, poate să pară firesc. Mulţi cetăţeni nu se folosesc de textele de lege pentru a-şi îmbunătăţi viaţa. Vrem să reamintim că legislaţia civilă are acest scop: SĂ REGLEMENTEZE MODUL DE CONVIEŢUIRE SOCIALĂ ŞI ECONOMICĂ, relaţiile dintre cetăţeni şi relaţiile dintre cetăţeni şi instituţii. Există texte de lege pe care este bine să le cunoaştem chiar dacă angajăm un avocat: legile care se referă la familie, la locuinţă, la ajutoarele sociale, la muncă, pensie şi sănătate. Ordinul de protecţie ajută victimele violenţei în familie să înceapă procesul de rezolvare a unei situaţii de fapt grave, în care le este pusă în pericol integritatea fizică, sănătatea sau chiar viaţa lor sau minorilor care depind de ei.
În experienţa mea de lucru de multe ori m-am lovit de aşteptări nerealiste ale persoanelor care au probleme. Aşteptări ca de exemplu: să ai mulţi bani peste noapte fără să munceşti şi fără să faci infracţiuni, să te iubească brusc cineva pe care îl/o iubeşti şi care te minte, să fii promovat peste noapte, deşi nu ai depus nici o aplicaţie pentru postul respectiv şi altele şi altele. Orice om ar vrea să obţină ce-şi doreşte fără să facă efort. Într-o lume ideală poate că aşa ar fi normal. Victimele foarte adesea îşi doresc ca agresorul să se schimbe dintr-o dată, să nu mai fie violent, să fie bun, să fie perfect. Noi trăim în lumea ne-ideală. Ce facem? În cazul ordinului de protecţie vreau să subliniez un lucru: chiar dacă durează în medie 33 de zile (medie naţională) pînă la obţinerea lui, este mai bine să existe decît să nu existe. Dacă agresorul încalcă ordinul de protecţie, aceasta se pedepseşte cu închisoare pînă la un an de zile. Agresorii trebuie să înţeleagă că pot fi pedepsiţi pentru comportamentul lor. Analizăm mai jos efectele pozitive ale ordinului de protecţie ca argumente pentru cele sau cei care sunt victime să nu renunţe la această soluţie doar pentru că obţinerea lui durează o lună de zile.
În primul rînd trebuie să ştim că ordinul de protecţie poate fi cerut de către orice victimă a violenţei în familie. El nu poate fi cerut ca răzbunare împotriva unui soţ care te-a enervat şi nici nu poate fi obţinut într-un divorţ dacă persoana care cere ordinul nu a fost victimă.
Textul ordinului de protecţie se găseşte în Legea 217 din 2003 Republicată sau în Legea 25 din 2012. Oricine are acces la internet poate să dea căutare, de exemplu pe Google, şi găseşte textul legii. Ordinul de protecţie este prezentat în Capitolul IV al acestui text. Cele mai importante aspecte pe care trebuie să le înţelegem şi să le reţinem sunt, după părerea noastră, următoarele:
• Cererea pentru obţinerea unui ordin de protecţie poate fi depusă de victimă direct la judecătorie la registratură, cererea nu are nevoie de timbru judiciar, cererea poate fi descărcată de pe internet şi ar trebui să se găsească la judecătorie.
• Victima poate solicita avocat din oficiu dacă nu are posibilităţi să îşi asigure avocat particular. Avocatul din oficiu este desemnat şi cel mai bine este ca victima să se intereseze la tribunal pentru a lua legătura cu acesta. Observăm că pînă aici cheltuiala din partea victimei este doar pentru transport.
• Pentru pregătirea dosarului este neaparată nevoie să existe dovezi ale violenţei care pot fi: certificat medicol-legal, proces-verbal de constatare de la Poliţie sau doi martori care nu sunt membri de familie. Certificatul medico-legal costă 38 de lei la IML (informaţie de pe site-ul www.legmed.ro ). Această sumă poate fi decontată dacă victima se duce la un centru pentru victimele violenţei în familie (unde poate fi îndrumată şi de la DGASPC sau SPAS) şi este de acord să se înregistreze ca un caz asistat de centrul respectiv. Dacă centrul are alocate fonduri pentru decontarea certificatelor medico-legale şi victima este înregistrată la ei poate obţine banii de certificat. Observăm că, în anumite condiţii, şi pentru obţinerea celei mai importante probe victima poate să nu cheltuiască nimic decît banii de transport.
• Ce efecte are ordinul de protecţie asupra siguranţei victimei? Prin lege ordinul poate prevedea:
a) să evacueze temporar agresorul din locuinţa familiei chiar dacă agresorul este proprietarul locuinței;
b) să te întorci în locuinţa comună dacă ai plecat din cauza violenţelor, singură sau cu copiii
c) să separe spațiul din locuința comună pe care agresorul are dreptul să-l folosească (de exemplu o cameră) astfel încât acesta să nu vină în contact cu tine şi cu copiii
d) să oblige pe agresor să păstreze o distanţă minimă faţă de tine şi copii (de exemplu 50, 100, 200 de metri) şi faţă de casă, de serviciu şi de şcoala copiilor
e) să interzică agresorului să se deplaseze în anumite localităţi sau zone pe care tu le frecventezi sau le vizitezi periodic
f) să interzică agresorului orice contact cu tine, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod
g) să oblige agresorul să predea poliţiei armele deţinute
h) să încredinţeze copiii minori sau să stabilească reşedinţa acestora.
Instanţa mai poate dispune:
i) ca agresorul să plătească contravaloarea chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde stai cu copiii în cazul în care nu e posibil să rămâneţi în locuinţa familială
j) ca agresorul să urmeze consiliere psihologică sau psihoterapie
• În cerere se solicită acele măsuri de care victima consideră că are nevoie iar judecătorul dispune pe baza probelor acele măsuri pe care le consideră necesare.
Ordinul de protecţie este folositor mai ales acelora dintre victime care nu au unde să stea singure sau cu copiii într-un loc unde să fie protejate şi agresorul să nu le poată face rău.
Adesea agresorul continuă presiunile cu ameninţări şi şantaj – mai ales dacă sunt şi copii la mijloc – şi va fi foarte greu pentru victimă să reziste. Este bine dacă în acest caz persoana apelează la consiliere psihologică. Chiar şi după ce s-a emis ordinul, agresorul va încerca să rămînă în casă şi să îşi păstreze avantajele. În acest caz imediat se poate da telefon la 112 pentru a semnala încălcarea ordinului de protecţie.
Un ordin de protecţie durează maximum 6 luni şi se poate cere un al doilea ordin de protecţie cu aceeaşi durată.
Cu siguranţă că va fi extrem de greu şi dureros pentru orice victimă să încerce să iasă din situaţia în care se află. Ordinul de protecţie poate fi un prim pas. Cu cît mai multe ordine de protecţie vor fi solicitate, cu atît agresorii vor înţelege că societatea nu mai tolerează comportamentul lor şi cu atît mai uşor va fi pentru alte persoane în viitor să scape şi să nu mai fie victime.
Urmăritori & Pingbacks
[…] Ordinul de protectie nu este altceva decat o hotarare judecătorească. Prin ordinul de protectie, victima violentei familiale poate solicita următoarele masuri: […]
[…] Sursa: Blog Asociatia Transcena […]
Comentariile sunt închise.