Despre protestul împotriva introducerii violului în Legea Medierii

„În data de 1 februarie 2013 a  intrat în aplicare Legea Medierii. Printre altele, această lege prevede că victima unui viol va fi chemată la o şedinţă de mediere cu agresorul înainte de a ajunge în faţa judecătorului.

Aflarea veştii despre includerea violului în această lege vine pe fondul existenţei unor disfuncţionalităţi instituţionale în ceea ce priveşte tratarea cazurilor de agresiune sexuală. Anul trecut, crima de la Otopeni ar fi putut fi prevenită dacă procurorii l-ar fi condamnat pe agresor în alte 6 dosare de viol şi tâlhărie. Anul acesta, o fată de 14 ani a fost violată şi agresată de 7 tineri, care au fost eliberaţi şi sunt cercetaţi în stare de libertate. Tot anul acesta, cazul de la Balş şi dezvăluirile ulterioare de abuzuri sexuale în multe alte secţii, ne arată o Poliţie Română în care violul şi agresiunea sexuală este o practică adânc înrădăcinată.

stop violenta domestica

Toate acestea pe fondul unei culturi a violenţei care ne sufocă: bancuri despre viol, tabloide şi emisiuni TV în care violul este tratat ca divertisment şi batjocură la adresa femeilor, folosirea unui limbaj pseudo-pornografic în relatările despre viol, insinuând că victima minte sau inventează. În România violul a ajuns o glumă. Victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate şi stigmatizate. Li se spune că „au făcut ele ceva”, că s-au îmbrăcat şi comportat provocator, că au mers pe stradă la ore nepotrivite. Această mentalitate este prezentă inclusiv în sistemul judiciar. Să ne aducem aminte de cazul expertului criminalist Prof. Univ. Dr. Tudorel Butoi: „Majoritatea femeilor agresate pe stradă şi-au provocat agresorii cu un comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică, ar trebui să fie atente cu cine umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la poliţie că au fost violate” (într-o declaraţie la Realitatea TV în 2010).

Rezultatul? În România are loc un viol la 4 ore, conform statisticilor Poliţiei Române. Neoficial cazurile sunt mult mai multe, pentru că victimele nu îndrăznesc să raporteze agresiunea.

PRIN INCLUDEREA VIOLULUI ÎN LEGEA MEDIERII SE DĂ ÎNCĂ UN SEMNAL DE PERMISIVITATE FAŢĂ DE O FAPTĂ PENALĂ GRAVĂ ŞI I SE CREEAZĂ VIOLATORULUI CONDIŢII LEGALE SĂ SCAPE DE PEDEAPSĂ. STATUL VALIDEAZĂ IDEEA CONFORM CĂREIA VIOLUL POATE FI CUMPĂRAT, IAR SUFERINŢA VICTIMELOR TRANZACŢIONATĂ.

De ce statul consideră necesar să le le pună pe victime să vină în contact cu astfel de persoane? Victimele nu au nevoie de o povară birocratică în plus, nu au nevoie să stea în faţa unor mediatori nepregătiţi şi, cel mai probabil, ne-simpatetici sau chiar ostili intereselor lor.

“Cerem eliminarea violului din Legea Medierii. Medierea nu face decât să perpetueze mentalitatea că aceste fapte nu sunt atât de grave, că se poate cădea la pace cu agresorul, că agresorul îşi poate cumpăra libertatea şi poate continua să agreseze nestingherit.

Solicităm înfiinţarea de centre de urgenţă pentru victimele violului şi formarea unui personal specializat în problematica agresiunilor sexuale care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.

Cerem ca statul să transmită un semnal de toleranţă-zero în ceea ce priveşte cazurile de viol şi violenţă sexuală. Aşteptăm de la statul român o poziţie clară şi asumată: VIOLUL ESTE O CRIMA.

Singurul vinovat al acestei crime este violatorul. Violatorul trebuie pedepsit în orice context şi în orice circumstanţă.”

Text preluat de pe: http://www.facebook.com/Feminism.Romania

Acesta a fost protestul pentru scoaterea violului din Legea Medierii, din data de 1 februarie 2013, din Piața Sfântul Anton din București. Același protest a avut loc și în Timișoara, cu ajutorul organizațiilor care luptă pentru drepturile femeilor, pentru respectarea lor și împotriva violenței domestice. Peste 70 de persoane au protestat, acestea au cerut înființarea de centre de urgență pentru victimele violului și au cerut autorităților toleranță zero în ceea ce privește infracțiunile de viol și violență sexuală. Totodată, în piața din spatele Hanului lui Manuc,trei actori care au purtat măști au pus în scenă o scurtă piesă de teatru care a avut în prim-plan o ședință de mediere dintre un violator și victima sa.

Organizatori:

Asociaţia FRONT www.feminism-romania.ro

Centrul FILIA www.centrulfilia.ro

Societatea de Analize Feministe AnA www.anasaf.ro

Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) www.cpe.ro

Asociaţia Transcena www.transcena.ro

Grupul de Intervenţii Feministe