Comunicat de presă

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 8 martie

PRIMUL STUDIU LA NIVEL NAȚIONAL CU PRIVIRE LA IMPLEMENTAREA ORDINULUI DE PROTECȚIE

Evenimentul de lansare a primului Studiu Național privind implementarea ordinului de protecție va avea loc vineri, 8 martie, ora 11.00, la Biblioteca Națională a României, Sala Pergament.

Vineri ora 11.00 va avea loc lansarea aceluiași studiu la Biblioteca Astra din Sibiu.

Cifrele oficiale ale primului studiu la nivel naţional privind implementarea ordinului de protecţie pentru victimele violenței în familie vor fi făcute publice la un an de la adoptarea Legii 25 din 2012 (Legea 217 din 2003 revizuită) privind prevenirea și combaterea violenței în familie.

În urma cercetării a rezultat că în perioada mai 2012 – ianuarie 2013 instanțele din toată ţara au emis 406 ordine de protecţie pentru femeile victime ale violenței în familie. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Campanie de advocacy pentru implementarea urgentă a modificărilor din Legea 217 din 2003 Republicată, în special a ordinului de protecţie”, implementat de către Asociaţia TRANSCENA, în parteneriat cu Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul FILIA, Asociaţia FRONT, ASOCIAŢIA ANAIS, Asociația pentru Libertate si Egalitate de Gen – A.L.EG., Fundaţia SENSIBLU, Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei – ARTEMIS CLUJ, și finanțat de către Open Society Foundation.

La evenimentul de lansare vor fi prezentate informații privitoare la numărul total de cereri de ordine de protecţie, numărul total de ordine de protecţie emise, numărul total de cereri depuse de femei şi numărul total de cereri depuse de bărbaţi la nivel naţional.

În prezent există puţine situaţii statistice referitoare la fenomenul violenţei în familie. Primul pas pentru a face să funcţioneze eficient prevederile legii atât de mult aşteptate este să avem o imagine de ansamblu asupra modului în care acestea se pun în practică. Acest proiect reprezintă acest ”prim pas”!”, a declarat Mihaela Săsărman, președinta Asociației Transcena și inițiatoarea proiectului.

*                  *                  *

Asociația TRANSCENA a fost înființată în 2001. Activitatea organizaţiei se desfăşoară în patru domenii: educaţie prin artă, dramaterapie, teatru social şi sprijinirea tinerilor artişti. Asociaţia TRANSCENA se implică constant ca partener în proiecte sociale şi de promovare a drepturilor omului. Prin inițiativele acesteia, asociația caută, pune în valoare şi dezvoltă toate căile şi mijloacele prin care arta şi educaţia prin artă contribuie la procesul de evolutie individuală în contextul dezvoltării sociale.

Proiectul ”Campanie de advocacy pentru implementarea urgentă a modificărilor din Legea 217 din 2003 Republicată, în special a ordinului de protecţie” finanțat de OSI își propune să dezvolte o campanie de advocacy concentrată pe instituțiile relevante aplicării Legii 212/2003 republicată, pentru a grăbi implementarea Strategiei Naționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și a Planului de Acțiune propus în strategie, în mod special a ordinului de protecție și se derulează în perioada 1.01.2013 – 31.12.2013.

Pentru informații suplimentare, contactați:

Mihaela Săsărman, Președintă Asociația Transcena

Telefon: 0725 231 984

E-mail: office@transcena.ro