STOP violenţei asupra femeilor: Victimele nu mai pot aştepta!

MEMORIU

STOP violenţei asupra femeilor: Victimele nu mai pot aştepta!

 

 Organizaţiile nonguvernamentale, alături de persoanele care semnează acest Memoriu doresc să atragă atenţia că violenţa în familie trebuie să devină o prioritate politică.  

 Chiar dacă doar o parte din cazurile de violenţă asupra femeilor sunt raportate şi înregistrate, cifrele oficiale indică o creştere alarmantă a violenţei în spaţiul familial, având ca victime mai ales femeile şi copiii.

 În perioada 2004 – 2008, au fost înregistrate peste 47.000 cazuri de violenţă în familie la nivel naţional şi au fost raportate 677 de decese. Din totalul victimelor, 71,34% sunt femei. Din totalul victimelor bărbaţi, 72% sunt minori. Aşadar, între adulţi, agresorii sunt într-o pondere covârşitoare bărbaţi, iar victimele sunt femei.  

 Conform Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, în anul 2009 s-au înregistrat peste 12.000 de cazuri de violenţă în familie, reprezentând o creştere cu 8, 04% faţă de anul 2008 şi cu 41,81% faţă de anul 2007. În comparaţie cu 2008, numărul victimelor femei a crescut cu 13,81%. Locurile din adăposturi acopereau doar 4,46% din victime. Anul trecut, în 8 judeţe nu exista nici un centru pentru victimele violenţei în familie:Bacău, Bistriţa – Năsăud,Braşov, Călăraşi,Giurgiu, Maramureş, Olt şi Suceava.

 Mai mult decât atât, România are o legislaţie profund deficitară, care nu protejează victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie s-a dovedit nefuncţională. Ordinul de protecţie este un instrument juridic necesar pentru siguranţa imediată a victimelor. Lipsa adăposturilor reprezintă un argument în plus pentru ca ordinul de protecţie să fie introdus. Femeile stau împreună cu agresorul nu pentru că doresc, ci fiindcă nu au încotro. 59, 38% din victime câştigă sub salariul mediu pe economie. O parte importantă dintre victime afirmă că stau în continuare cu agresorul pentru că nu au unde să meargă şi pentru că nu au banii necesari subzistenţei pentru ele si copiii lor.

 Principalele noastre revendicări sunt introducerea în lege a ordinului de protecţie a victimei şi a ordinului de restricţie pentru agresor, precum şi bugetarea corespunzătoare a adăposturilor. În Parlamentul României au fost depuse mai multe proiecte de lege care prevăd includerea ordinului de protecţie şi a ordinului de restricţie în legislaţia naţională, dar discutarea acestora în Parlament a fost amânată.

 Victimele violenţei în familie nu mai pot aştepta! Credem că este nevoie de adoptarea unor măsuri concrete şi clare pentru protejarea victimelor în aşa fel încat legislaţia în domeniu să fie funcţională.

 Prin adoptarea ordinului de protecţie se face un pas înainte înspre protecţia efectivă a victimelor. Prin includerea ordinului de protecţie în Legea 217 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie puteţi face dovada responsabilităţii politice faţă de cetăţenele şi cetăţenii acestei ţări şi a respectului faţă de societatea civilă din România care a trimis solicitări pentru îmbunătărirea cadrului legislativ către dumneavostră.