Dreptul la siguranta

Pe agenda Comisiei juridice a Camerei Deputatilor s-a aflat de marti pina joi saptamina trecuta propunerea de modificare a legii pentru prevenirea si combaterea violentei in familie. De joi pina astazi nu s-a publicat pe site-ul Camerei Deputatilor minuta sedintelor. Deci, nu stim daca s-a discutat ceva despre modificarile propuse sau nu.

Saptamina asta, tot de marti pina joi, se afla pe agenda Comisiei juridice Legea pentru intrarea in vigoare a noului Cod Penal. In aceeasi agenda incarcata gasim si proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei.

Cum se leaga aceste trei legi – Legea privind violenta in familie, Codul Penala si Constitutia – si de ce ne intereseaza pe noi aceasta legatura? Pentru ca de fiecare data cind vrem sa introducem ordinul de restrictie pentru protectia victimelor violentei in familie primim raspunsul
ca nu se poate pentru ca ordinul de restrictie nu este una dintre masurile de siguranta prevazute in Codul Penal. Cind vrem sa introducem ordinul de restrictie in Codul Penal intre masurile de siguranta, primim raspunsul ca nu este constitutional pentru ca incalca prezumtia de nevinovatie, dreptul la proprietate si dreptul la libera miscare ale agresorului.

Ordinul de restrictie este o masura prin care se interzice unei persoane sa se apropie de potentiala victima. Ordinul de restrictie trebuie sa se poata aplica imediat ce se constata un pericol si trebuie sa dureze numai atit cit dureaza pericolul. In cazul violentei in familie ordinul de restrictie trebuie sa indeparteze agresorul de victima atunci cind riscul unui nou atac este cel mai mare: adica imediat dupa ce politia a fost in casa sau imediat dupa ce altcineva din afara familiei a intervenit in favoarea victimei.

Asteptam rezultatele discutiilor din Comisia juridica din Camera Deputatilor.  Atunci cind un cetatean este victima unei agresiuni din partea unui strain este clar cum se poate apara. Atunci cind cineva este victima cuiva din propria casa, ce poate face pentru ca sa se apere de durere, suferinta si moarte?