Manifestul Campaniei pentru Introducerea Ordinului de Protectie de Urgenta 25 noiembrie – 10 decembrie 2014

Prea multe femei trăiesc cu frica în sân la ele acasă. Implică-te! Susține și tu Ordinul de protecție de urgență!

Manifest pentru siguranța femeilor în familie

Obținerea unui ordin de protecție durează cel puțin 14 zile. 14 zile în care victimele și copiii lor sunt în pericol să fi rănite din nou sau chiar ucise. Din 2012 pînă în prezent, acest timp nu s-a redus.

Poliția trebuie să protejeze victimele dar nu există încă un cadru legal adecvat.

14 județe nu au, în continuare, adăposturi pentru victimele violenței în familie.

Femeile victime marginalizate economic nu au acces la servicii pentru că nu li se decontează cheltuielile conform legii.

Doar 2% dintre plângerile prealabile făcute de victime împotriva agresorilor ajung să fie judecate pentru că victima nu este protejată de lege. Ea nu are unde să se ducă, rămîne în casă cu agresorul și de cele mai multe ori acesta o convinge să-și retragă plângerea.

Dacă în 2012 , 40 de adulți erau victime ale omorului în familie, în 2013 numărul acestora a crescut la 55.

Costurile serviciilor de suport pentru victime se plătesc din bugetul local. Fiecare lovitură în plus dată de un agresor înseamnă un leu în minus din banii pentru școli, spitale, parcuri. Agresorii trebuie opriți.

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul, 11.V.2011), a intrat în vigoare la 1 august 2014 și trebuie ratificată de Guvernul României. În urma ratificării, România își va asuma o serie de responsabilități precum: garantarea de măsuri reale ce pun accent pe nevoile și siguranța femeilor victime ale violenței în familie, asigurarea de servicii specializate de asistență și protecție, pedepsirea agresorului, schimbarea de atitudini și roluri sociale care permit acceptarea violenței împotriva femeilor.

Cerem:

  • Ordin de protecție de urgență
  • Proceduri pentru implementarea de către poliție a ordinelor de protecție emise
  • Decontarea cheltuielilor pentru transport și certificat medico-legal pentru femeile victime marginalizate economic
  • Ratificarea Convenției de la Istanbul
  • Soluții potrivite pentru toate femeile, indiferent de etnie, statut economic, vârstă, religie, educație, mediul rural, mediul urban, dizabilitate.

grup1x340