Un motiv în plus să ne gîndim la victimele de lîngă noi

Vă propun două extrase din presa de marţi, 15 ianuarie, şi vă spun de ce le propun împreună. Este vorba despre femei victime ale violenţei calculate şi despre faptul că violenţa este văzută ca o tradiţie normală de către majoritatea membrilor acelor societăţi (în articole se citează Siria şi Arabia Saudită).

Dar au vreo legătură cu noi cele două articole?

Poate că majoritatea dintre voi vor răspunde că nu, că violurile şi manualul pentru cum să-ţi baţi nevasta sunt undeva, departe, în alt continent.
Sigur?
Furia, furia neputincioasă este prima reacţie şi reacţia aceasta este prima legătură între ele.
De ce, de fiecare dată cînd are loc un război, femeia este victima violului? Sursa citată explică de ce femeile nu vorbesc despre viol: „se tem că ar putea fi ucise de către membri din familia lor pentru a răzbuna insulta sau că vor fi obligate să se căsătorească de tinere “pentru a-şi proteja onoarea”. Adică femeia este o proprietate a bărbatului, care a fost stricată sau distrusă prin viol, atît. Violarea femeilor este doar o cale de a pedepsi bărbaţii armatei care pierde războiul. Din al doilea articol, cel despre Ghidul-practic-despre-cum-şi-de-ce-să-ţi-baţi-nevasta înţelegem că un bărbat (arab, ce-i drept!) nu trebuie să-şi piardă capul cînd îşi bate nevasta, trebuie să fie metodic şi eficient. Ambele situaţii, ambele poveşti îngrozitoare, ne comunică, de fapt, acelaşi lucru:

Femeia este un bun, o proprietate, nu un individ cu demnitate şi voinţă proprie. Femeia este ceva fără drepturi individuale. Ceva care poate fi aşezat undeva, apoi luat de acolo, păstrat sau distrus.

Dar la noi, îmi veţi răspunde, LA NOI nu mai este demult aşa! NU a fost niciodată!

Poate cu DA, aveţi dreptate, şi poate NU, nu a fost niciodată aşa.

Sigur?

Vă rog să priviţi în jurul vostru şi să încercaţi să vedeţi de cîte ori femeia de lîngă voi este tratată ca şi cum nu ar avea demnitate şi voinţă proprie.

Nu putem să le ajutăm acum pe femeile din Siria şi din Arabia Saudită. Dar nu din cauza războiului sau a distanţelor. Violenţa sistematică şi rece a bărbaţilor din societatea lor este protejată de bariera culturală. De tradiţia care spune că e de la sine înţeles că poţi să corectezi femeia prin bătaie. De ce? Pentru că femeile sunt mai slabe de înger, neajutorate, incapabile să se descurce singure în viaţă. Şi dacă bărbatul le ajută să trăiască, atunci bărbatul are dreptul să le bată dacă ele nu îl ascultă. Sau să le facă ce vrea el. Să le controleze 100%. Pentru că, dacă nu o controlezi, nu poţi să o ajuţi să trăiască, NU-I AŞA?

Vă sună cunoscut?

Mihaela Săsărman

 

Surse:

http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/violurile-le-obliga-pe-numeroase-siriene-sa-fuga-din-tara-raport-290040.html

http://www.antena3.ro/externe/revoltator-ghid-practic-despre-cum-si-de-ce-sa-ti-bati-nevasta-199205.html