Romancele accepta bataia barbatului – de ce?

Pentru romani, violenta in familie ramane o traditie transmisa din tata in fiu. Bataia incasata de la iubitii ei de o tanara cantareata este subiectul cel mai intens mediatizat in ultimele zile, iar un cunoscut reporter de razboi a fost pus sa transmita live din spitalul unde aceasta fusese internata.

Statisticile arata ca intre 2010 si 2012 au fost inregistrate peste 65.000 de cazuri de violenta conjugala, iar in ultimii 7 ani circa 800 de femei au murit din cauza agresiunilor suferite in familie. Cu toate acestea, in doar 20% din cazuri s-a dispus inceperea urmaririi penale a vinovatului.

stop-violenta-domesticaDe fapt, nu exista statistici reale in acest sens pentru ca, de cele mai multe ori, este vorba despre o problema privata. Violenta in familie tine de un model cultural. Daca va amintiti cazul pixelul albastru, eu am spus atunci ca Traian Basescu a fost fraier, pentru ca putea sa spuna ca l-a pocnit pe copil fiindca a injurat-o pe femeia de alaturi si electoratul roman ar fi zis ‘Bravo! Bine i-a facut.’ Amintiti-va ce proverbe avem – ‘Unde da tata creste!’ sau ‘Bataia e rupta din Rai!’. De unde credeti ca au aparut acestea in cultura populara, ni le-a bagat cineva pe gat?“, a comentat sociologul Alfred Bulai pentru Ziare.com. Acesta spune ca acest comportament agresiv tine de modelul pe care il observam in familie, chiar in familia extinsa, nu doar la parinti.

Exista diverse alte tipuri de violenta, sunt multe modalitati de a le clasifica. De exemplu, unele sunt generate de gelozie, tin de conflicte, de tensiuni in familie, altele sunt legate de viata tot mai precara. Se gasesc tot felul de tapi ispasitori, de genul ‘O tinem si pe maica-ta care nu face nimic!!. In multe cazuri, tensiunile apar cu atat mai des cu cat situatia familiei este mai dramatica. Cu cat familia traieste mai rau, cu atat sursa de conflict creste“, ne-a explicat sociologul. Acesta spune ca a cunoscut si cazuri in care femeile isi bateau barbatii. “De exemplu, am avut anul trecut un interviu cu o domnisoara de etnie rroma, un tasti-basti, care se casatorise la 12 ani si la 14 ani era virgina pentru ca isi batea barbatul in fiecare noapte. Cum sa va spun, e un pattern cultural“, a declarat acesta.

 

Despre casnice si femeile manechin

Intrebat daca bataia e atat de raspandita la romani si pentru ca femeile sunt mai mult casnice, adica accepta un statut oarecum inferior barbatului lor, Alfred Bulai a replicat: “Acum sunt casnice, dar in comunism cea mai mare parte dintre femei lucrau“.

Chiar si in mediul rural, saracele, se duceau la 4 dimineata la CAP. Si aia era tot munca. Atunci numarul casnicelor era foarte mic, comunismul ‘promova femeia’ care n-avea ce face decat sa puna mana sa lucreze. Capitalismul a creat casnicele in Romania, in mult mai mare masura. De exemplu, in Occident, in America anilor ’50, lucrau doar 25% dintre femei, restul stateau acasa. De multe ori, si astazi in familiile de conditie medie modelul este ca barbatul sa tina femeia acasa, sa se ocupe de copii.”

Citeste articolul intreg aici.