Protest împotriva includerii violului în noua Lege a Medierii

Locaţia protestului: Piata Sf. Anton, în spatele Hanului Manuc (Centrul Vechi)

Vineri, 1 februarie. Ora de începere: 18.00

DE CE PROTESTĂM:

În data de 1 februarie 2013 intră în aplicare Legea Medierii. Printre altele, această lege prevede că victima unui viol va fi chemată la o şedinţă de mediere cu agresorul înainte de a ajunge în faţa judecătorului.

Aflarea veştii despre includerea violului în această lege vine pe fondul existenţei unor disfuncţionalităţi instituţionale în ceea ce priveşte tratarea cazurilor de agresiune sexuală. Anul trecut, crima de la Otopeni ar fi putut fi prevenită dacă procurorii l-ar fi condamnat pe agresor în alte 6 dosare de viol şi tâlhărie. Anul acesta, o fată de 14 ani a fost violată şi agresată de 7 tineri, care au fost eliberaţi şi sunt cercetaţi în stare de libertate. Tot anul acesta, cazul de la Balş şi dezvăluirile ulterioare de abuzuri sexuale în multe alte secţii, ne arată o Poliţie Română în care violul şi agresiunea sexuală este o practică adânc înrădăcinată.

 

Acest tip de agresiune a devenit aproape o normalitate, necontestată cu adevărat de nicio politică şi de nicio instituţie a statului.

 

Iar pentru victime este cu siguranţă o fatalitate: depunerea unei plângeri în contextul şi în sistemul judiciar actual reprezintă o nouă agresiune şi o nouă traumă căreia victima trebuie să-i facă faţă.

Toate acestea pe fondul unei culturi a violenţei care ne sufocă: bancuri despre viol, tabloide şi emisiuni TV în care violul este tratat ca divertisment şi batjocură la adresa femeilor, folosirea unui limbaj pseudo-pornografic în relatările despre viol, insinuând că victima minte sau inventează. În România violul a ajuns o glumă. Victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate şi stigmatizate. Li se spune că „au făcut ele ceva”, că s-au îmbrăcat şi comportat provocator, că au mers pe stradă la ore nepotrivite. Această mentalitate este prezentă inclusiv în sistemul judiciar. Să ne aducem aminte de cazul expertului criminalist Prof. Univ. Dr. Tudorel Butoi: „Majoritatea femeilor agresate pe stradă şi-au provocat agresorii cu un comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică, ar trebui să fie atente cu cine umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la poliţie că au fost violate” (într-o declaraţie la Realitatea TV în 2010).

 

Rezultatul? În România are loc un viol la 4 ore, conform statisticilor Poliţiei Române. Neoficial cazurile sunt mult mai multe, pentru că victimele nu îndrăznesc să raporteze agresiunea.

 

CNCD a dat o hotărâre prin care sancţiona caracterul discriminatoriu al declaraţiilor expertului criminalist:

Efectul stereotipului promovat de reclamat este crearea unei temeri pentru femei de a recunoaşte un viol sau alte agresiuni fizice, ceea ce duce la nepedepsirea vinovaţilor, dar şi la crearea sentimentului de dezvinovăţire, mai mult, de impunitate pentru persoanele violente. Acest efect nu ajută prevenţia, ci persoanele care comit violenţe. Nu ajută nici victimele agresiunilor, ci îngreunează situaţia lor, prin modul în care sunt percepute în societate“.

 

PRIN INCLUDEREA VIOLULUI ÎN LEGEA MEDIERII SE DĂ ÎNCĂ UN SEMNAL DE PERMISIVITATE FAŢĂ DE O FAPTĂ PENALĂ GRAVĂ ŞI I SE CREEAZĂ VIOLATORULUI CONDIŢII LEGALE SĂ SCAPE DE PEDEAPSĂ. STATUL VALIDEAZĂ IDEEA CONFORM CĂREIA VIOLUL POATE FI CUMPĂRAT, IAR SUFERINŢA VICTIMELOR TRANZACŢIONATĂ.

 

Luna aceasta, vicepreşedintele Consiliului Medierii, dl Zeno Şuştac, a declarat: “De multe ori violul este folosit ca modalitate de şicanare pentru a leza imaginea celui acuzat”. Un alt mediator, Pepi Mustăţeanu, într-o discuţie pe facebook în care încerca să argumenteze favorabil această lege, a declarat în calitatea sa de mediator: “… ce facem când autorul violului este soţul victimei? Destramăm familia condamnând soţul? Ce facem când plângerea de viol este obiect de şantaj al prostituatei neplătite? Ce facem când plângerea este un moft al logodnicei pentru a obţine căsătoria? Să condamnăm toţi bărbaţii împotriva cărora s-a depus o plângere de viol? Sau să îi ardem pe rug?

 

Aceste declaraţii sunt foarte grave. Demonstrează mentalitatea defectuoasă cu care sunt înzestraţi cei ce vor ajunge să medieze inclusiv cazurile de agresiune sexuală. Arată prejudecăţile sexiste, o totală lipsă de consideraţie pentru suferinţele victimelor, acordarea încrederii din oficiu agresorului şi suspiciunea automată faţă de reclamantă.

 

De ce statul consideră necesar să le le pună pe victime să vină în contact cu astfel de persoane? Victimele nu au nevoie de o povară birocratică în plus, nu au nevoie să stea în faţa unor mediatori nepregătiţi şi, cel mai probabil, ne-simpatetici sau chiar ostili intereselor lor.

 

Cerem eliminarea violului din Legea Medierii. Medierea nu face decât să perpetueze mentalitatea că aceste fapte nu sunt atât de grave, că se poate cădea la pace cu agresorul, că agresorul îşi poate cumpăra libertatea şi poate continua să agreseze nestingherit.

 

Solicităm înfiinţarea de centre de urgenţă pentru victimele violului şi formarea unui personal specializat în problematica agresiunilor sexuale care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.

 

Cerem ca statul să transmită un semnal de toleranţă-zero în ceea ce priveşte cazurile de viol şi violenţă sexuală. Aşteptăm de la statul român o poziţie clară şi asumată: VIOLUL ESTE O CRIMA.

 

Singurul vinovat al acestei crime este violatorul. Violatorul trebuie pedepsit în orice context şi în orice circumstanţă.

 

 

Organizatori:

Asociaţia FRONT www.feminism-romania.ro

Centrul FILIA www.centrulfilia.ro

Societatea de Analize Feministe AnA www.anasaf.ro

Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) www.cpe.ro

Asociaţia Transcena www.transcena.ro

Grupul de Intervenţii Feministe

 

Text preluat de pe:  http://www.facebook.com/Feminism.Romania

 

Detalii suplimentare:

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14133340-protest-bucuresti-impotriva-includerii-violului-legea-medierii.htm

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14118832-organizatiile-pentru-drepturile-femeilor-protesteaza-fata-includerea-violului-legea-medierii.htm

http://ladyfest-ro.pimienta.org/weblog/?p=2405

http://blogul-medusei.blogspot.ro/2013/01/de-la-1-februarie-violatorii-si.html

http://www.criticatac.ro/21038/de-ce-legea-medierii-nedreptete-victimele-violurilor/

http://www.feminism-romania.ro/presa/editoriale/1041-l-victimele-violului-in-braele-agresorilorr-sau-ldespre-fundamentele-valorice-stalcite-ale-legii-medieriir.html