A avut loc „Masa rotundă. Îmbunătăţirea implementării Cap IV- Ordinul de protecţie din Legea 217/2003 Republicată”

În zilele de 16 și 17 mai 2013 a avut loc „Masa rotundă Îmbunătăţirea implementării Cap IV Ordinul de protecţie din Legea 217/2003 Republicată”. Discuțiile au avut ca obiect rezultatele primului „Studiu Național privind implementarea ordinului de protecție”. Evenimentul a fost organizat de un grup de 9 organizații: Asociația Transcena, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul FILIA, Asociaţia FRONT, ASOCIAŢIA ANAIS, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.EG., Fundaţia SENSIBLU, Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei – ARTEMIS CLUJ în parteneriat cu DPC – Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și coordonat de Asociația Transcena. Pe ordinea de zi au mai fost următoarele subiecte:

  • Instrumentul de evaluare a riscului de repetare a agresiunii – bază pentru emiterea de urgenţă a ordinului de protecţie
  • Asigurarea siguranţei victimei prin ordinul de protecţie
  • Aspecte practice: furnizarea urgentă a probelor solicitate de la secţiile de poliţie pentru dosarele de cereri de emitere a ordinului de protecţie
  • Intervenţia în cazurile de violenţă în familie – Instrumentul de evaluare a riscului de repetare a agresiunii
  • Punerea în executare – prevederi legale şi studii de caz. Rolul parchetului în situaţiile de încălcare a ordinului de protecţie.
  • Fişa unică de înregistrare, raportare şi management al cazurilor de violenţă în familie
  • Harta serviciilor şi organizarea echipelor intersectoriale

 

La masa rotundă au participat magistrați, reprezentanții Ministerului Justiției, reprezentanți ai IGPR și 5 secții de polție din București. De asemenea au participat și reprezentanți ai Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității și ai Institutului pentru Sănătatea Reproducerii Târgu Mureș.